Du behöver
- 50 g jäst
- 5 dl mjölk
- 100 g smör
- 1 dl strösocker
- 1 tsk salt
- 1 tsk stött kardemumma
- vetemjöl ca 13 dl
Fyllning:
1.5 dl vispgrädde
1 dl mjölk
2 st äggulor
1 msk strösocker
4 tsk potatismjöl
2 msk vaniljsocker
Pensling:
smör
strösocker
Ugn: 225°
32 bullar
Gör så här
1
Smula ner jästen i en skål. Värm mjölken till 37°, och häll över jästen. Rör tills jästen lösts upp. Tillsätt rumsvarmt smör i klickar, socker, salt, kardemumma och det mesta av mjölet. Arbeta degen väl, gärna i maskin i 10 minuter eller för hand, 15 minuter. Låt degen jäsa övertäckt, 30 minuter.
2
Fyllning: Blanda grädde, mjölk, äggulor, socker och potatismjöl i en kastrull, och värm under omrörning tills krämen tjocknar. Obs! Den får inte koka, då skär sig krämen. Låt svalna. Smaksätt med vaniljsocker.
3
Ta upp degen på mjölat bakbord och dela den i två bitar. Rulla ut bitarna till en längd och dela längderna i 16 bitar. Rulla bitarna till bullar och lägg dem på en plåt med bakplåtspapper.
4
Lägg krämen i en spritspåse och spritsa en klick mitt i varje bulle genom att trycka ner spritsen en bit in i bullen. Låt jäsa övertäckta, ca 30 minuter. Grädda mitt i ugnen, ca 8 minuter.
5
Vid servering: Pensla bullarna med smält smör och doppa dem i socker.