Sockerbullar med frukt och saffran

Du behöver 50 g jäst 100 g smör 5 dl mjölk 250 g kesella 1% 1 g saffran 2 kuvert 1.5 dl strösocker 2 tsk...

Du behöver

  • 50 g jäst
  • 100 g smör
  • 5 dl mjölk
  • 250 g kesella 1%
  • 1 g saffran 2 kuvert
  • 1.5 dl strösocker
  • 2 tsk kardemummakärnor stötta
  • 0.5 tsk salt
  • 3 dl torkad frukt t ex russin,katrinplommon eller aprikoser, hackade
  • 17 dl vetemjöl

Pensla med:

smält smör
strösocker

Ugn: 225°

Gör så här

1
Smula ner jästen i en bunke. Smält smöret och tillsätt mjölken. Värm till 37°. Rör ut jästen i degspadet.

2
Tillsätt kesella, saffran, socker, kardemumma, salt, torkad frukt och det mesta av mjölet, spara lite mjöl till utbakningen, och arbeta till en smidig deg. Låt jäsa under duk ca 40 min.

3
Ta upp och arbeta degen på mjölat bord. Dela degen i 2 delar. Kavla ut varje del till en platta som är drygt en centimeter tjock.

4
Ta ut rundlar med ett glas och lägg dem på plåtar med bakplåtspapper. Jäs under duk ca 40 min. Grädda mitt i ugnen, ca 10 min. Låt kallna på galler.

5
Vid servering: Pensla bullarna med smält smör och doppa i socker.

Scroll to Top