Sockerbullar med frukt och saffran

Jag brukar knåda in torkad frukt i degen. Bullarna går bra att baka i god tid och värma försiktigt, doppa i smält smör och socker vid servering.

Du behöver

  • 50 g jäst
  • 100 g smör
  • 5 dl mjölk
  • 250 g kesella 1
  • 1 g saffran
  • 1.5 dl strösocker
  • 2 tsk kardemummakärnor stötta
  • 0.5 tsk salt
  • 3 dl frukt t ex russin
  • vetemjöl ca 17 dl

Pensla med:

smält smör
strösocker

Ugn: 225°

Gör så här

1
Smula ner jästen i en bunke. Smält smöret i en kastrull. Tillsätt mjölken och värm till 37º. Rör ut jästen i degspadet.

2
Tillsätt kesella, saffran, socker, kardemumma, salt, torkad frukt och det mesta av mjölet, spara lite mjöl till utbakningen, och arbeta till en smidig deg. Låt jäsa under duk ca 40 minuter.

3
Ta upp och arbeta degen på mjölat bord. Dela degen i 2 delar. Kavla ut varje del till en platta som är drygt en centimeter tjock.

4
Ta ut rundlar med ett glas och lägg rundlarna på plåtar med bakplåtspapper. Jäs under duk ca 40 minuter. Grädda mitt i ugnen, ca 10 minuter. Låt kallna på galler.

5
Vid servering: Pensla bullarnas ovansida med smält smör och doppa i socker.

Scroll to Top