Smörstekt torskrygg

Till helgen bjuder vi på fin smörstekt torskrygg, smakrik potatismuffins och en fräsch tomat- och paprikasås. Gör det du med!

Du behöver

  • 4 bitar torskrygg
  • salt vitpeppar
  • 50 g smör

Potatismuffins:

500 g potatis mjölig
1 msk smör
2 dl sveciaost
2 st ägg
salt peppar

Tomat- och paprikasås:

3 st tomater
2 st röda paprikor
1 st gul lök
2 st vitlöksklyftor
1 skiva bacon
1 msk olivolja
1 dl vitt vin torrt
1 tsk paprikapulver
salt peppar

Garnera med:

dill

Servera med:

sockerärter smörslungade

Ugn: 225°

Gör så här

1
Potatismuffins: Skala och koka potatisen mjuk i lättsaltat vatten. Pressa potatisen i en skål. Tillsätt smör, 1 1/2 dl av den rivna osten, ägg, salt och peppar och rör om till en jämn smet. Häll smeten i en spritspåse och fyll 6 muffinsformar. Strö över resten av osten. Grädda mitt i ugnen, 15–20 minuter.

2
Tomat- och paprikasås: Skölj, kärna ur och skär tomater och paprikor i mindre bitar. Skala och hacka lök, vitlök. Hacka baconskivan. Hetta upp en gryta med olja och fräs lök, vitlök, bacon, tomater och paprika under omrörning, ca 5 minuter. Till-sätt vin, paprikapulver, salt och peppar. Koka under lock, ca 10 minuter.

3
Mixa såsen slät med mixerstav. Koka ihop såsen i 5 minuter. Smaka av salt, peppar och ev honung.

4
Smörstekt torsk: Salta och peppra fisken och lägg den på en tallrik, 15 minuter. Torka av fisken med hushållspapper. Hetta upp smöret i en stekpanna och bryn fisken runt om. Sänk vär-men. Ös smöret över fisken under stekningen, tills fiskköttet börjar flika sig och innertemperaturen är 52°. Garnera med dill. Servera med lättkokta smörslungade sockerärter.

Scroll to Top