Du behöver
- 200 g färsk spenat
- 2 st schalottenlökar
- 1 msk smör eller margarin
- 50 g lax rökt
- 1 st äggula
- 1 st citron rivet skal
- salt och peppar
- 500 g laxfilé skinn- och benfri
- 4 st plattor smördeg fryst, tinad
- 1 st ägg till pensling
Sås:
2 dl crème fraîche
1 dl gravlaxsås
Servera med:
kokt potatis
sockerärter
citron
Ugn: 200°
Gör så här
1
Skölj spenaten väl. Skala och hacka löken. Fräs löken mjuk i en stekpanna med smör. Tillsätt spenaten och fräs tills all vätska kokat in. Hacka den rökta laxen fint och blanda med spenaten. Rör i äggula och citronskal och krydda med salt och peppar.
2
Skär av 1/3 av varje smördegsplatta. Kavla ut den lilla delen till en lika stor platta som den som är kvar.
3
Dela laxfilén i fyra bitar och lägg en bit på varje utkavlad platta. Fördela fyllningen ovanpå.
4
Skär raka rader med snitt i den okavlade plattan. Dra försiktigt i den så den blir så stor att den täcker laxen. Lägg på den och tryck till kanterna väl. Lägg smördegspaketen på en plåt med bakplåtspapper. Pensla med uppvispat ägg. Tillaga i ugnen, 25 minuter. Blanda crème fraiche och gravlaxsås och servera till laxen tillsammans med potatis, sockerärter och citron.