Smörbullar med vanilj

Bullar med rikligt med vaniljsmakande fyllning.

Du behöver

  • 12 dl vetemjöl
  • 200 g smör
  • 1 tsk bakpulver
  • 50 g jäst
  • 3 dl mjölk
  • 1 st ägg
  • 1 tsk salt
  • 1 dl strösocker

Fyllning:

150 g smör
1 dl strösocker
1 msk vaniljsocker

Pensling:

ägg
pärlsocker

Ugn: 250°

36 bullar

Gör så här

1
Blanda mjöl, rumsvarmt smör i klickar och bakpulver i en skål. Smula ner jästen i en annan skål och häll på kall mjölk. Rör om tills jästen lösts upp. Häll jästmjölken i mjölblandningen och tillsätt ägg, salt och socker. Arbeta till en jämn deg. Låt degen jäsa övertäckt, 1 timme.

2
Fyllning: Rör ihop rumsvarmt smör, socker och vaniljsocker.

3
Ta upp degen på mjölat bakbord och dela degen i två bitar. Kavla ut varje bit till en platta, 40×25 cm. Bred på fyllning och rulla ihop från långsidan.

4
Skär varje rulle i 18 bitar och lägg bullarna i pappersformar. Låt jäsa övertäckta i 45 minuter.

5
Pensla bullarna med uppvispat ägg och strö på pärlsocker. Grädda mitt i ugnen, 8 minuter.

Scroll to Top