Saffranssnurror

Du behöver 50 g jäst 1 g saffran 2 kuvert 1 st sockerbit 5 dl mjölk 150 g smör 1 st ägg 0.5 tsk salt...

Du behöver

  • 50 g jäst
  • 1 g saffran 2 kuvert
  • 1 st sockerbit
  • 5 dl mjölk
  • 150 g smör
  • 1 st ägg
  • 0.5 tsk salt
  • 1 dl strösocker
  • vetemjöl ca 15 dl

Fyllning:

200 g smör
2 dl mandel mald
1 dl strösocker
1 msk vaniljsocker

Pensling:

ägg
mandelspån

Ugn: 250°

Gör så här

1
Smula ner jästen i en skål. Stöt saffran tillsammans med en sockerbit i en mortel. Värm mjölken tillsammans med saffranet till 37°. Häll deg­spadet över jästen och rör tills jästen lösts upp.

2
Klicka i rumsvarmt smör och tillsätt ägg, salt, socker och det mesta av mjölet. Arbeta degen väl och låt den jäsa övertäckt i 40 min.

3
Fyllning: Rör ihop rumsvarmt smör, mandel, socker och vaniljsocker.

4
Ta upp degen på mjölat bakbord och dela den i två bitar. Kavla ut degen till en platta och bred på fyllningen. Rulla ihop från långsidan och skär i 36 bitar. Lägg bullarna på en plåt med bakplåtspapper, eller i formar. Låt jäsa övertäckta i 30 min. Pensla med uppvispat ägg och strö på mandelspån. Grädda i ca 8 min.

Scroll to Top