Du behöver
- 50 g jäst
- 5 dl mjölk
- 1 g saffran 2 kuvert
- 1 st sockerbit
- 1.5 dl strösocker
- 0.5 tsk salt
- 250 g kesella
- 100 g smör
- 17 dl vetemjöl
- russin
Garnera med:
smält smör
socker
kanel
Ugn: 250°
Gör så här
1
Smula ner jästen i en skål. Värm mjölken till 37° och häll över jästen. Rör om tills jästen lösts upp. Stöt saffran med en sockerbit i en mortel. Blanda ner i skålen tillsammans med socker, salt, kesella, rumsvarmt smör i klickar och det mesta av mjölet.
2
Arbeta degen väl, gärna i maskin. Låt degen jäsa övertäckt, 40 minuter.
3
Ta upp degen på mjölat bakbord och dela den i två bitar. Rulla ut bitarna till längder, och skär varje längd i 18 bitar. Rulla ut varje bit och forma till lussebullar.
4
Lägg bullarna på en plåt med bakplåtspapper och låt jäsa övertäckta, 30 minuter. Tryck i russin. Grädda mitt i ugnen, ca 8 minuter.
5
Vid servering penslas bullarna med smält smör och doppas i socker blandat med kanel.