Annons
Annons
Annons

Annons
Annons

Res på egen hand

Krogsemester i Danmark
Krogsemester i Danmark

3 övernattningar
3 x frukostbuffé
2 x 2-rätters middag
1899,00
SEK
Krogsemester i Danmark
Krogsemester i Danmark

2 övernattningar
2 x frukostbuffé
1 x 2-rätters middag/buffé
Se hela resans innehåll
1249,00
SEK
Höstsemester i Sälen
Höstsemester i Sälen

2 övernattningar
2 x frukostbuffé
2 x smörgåspaket (gör själv)
Se hela resans innehåll
1499,00
SEK
Sommarsemester i Sälen
Sommarsemester i Sälen

3 övernattningar
3 x frukostbuffé
3 x smörgåspaket (gör själv)
Se hela resans innehåll
2249,00
SEK
Nordtysklands praktstäder
Nordtysklands praktstäder

4 övernattningar
4 x frukostbuffé
1 x välkomstdrink
Se hela resans innehåll
1799,00
SEK

Bakat
Saffransbrödet är julens eget vetebröd. Den utsökta saffranssmaken ger vi en skjuts med lite extra fett och socker i degen. Ett ägg gör den porös. Saffransbrödet bakar vi ut på olika sätt, till enkla och dubbla lussekatter, till "pojkar" eller en luciakrans. Med Kesella blir brödet lite magrare och håller sig saftigt längre.
Saffransbröd med Kesella
Det här behövs för 30-40 mindre bröd eller 4 större bröd:
5 dl mjölk
50 g jäst
250 g Kesella
1/2 tsk salt
1 1/2 dl socker
ev 1 ägg
Garnering och pensling:
Ugn: 225° för mindre och 200° för större bröd
Gör så här
  1. Smält fettet, häll på mjölken och värm till ca 37°. Rör ut den smulade jästen i degspadet. Häll Kesellan i degspadet.
  2. Tillsätt ägg, socker, salt, saffran och det mesta av mjölet. Arbeta degen väl och låt den jäsa ca 30 minuter.
  3. Ta upp degen på mjölat bakbord och knåda den. Baka ut på olika sätt. Jäs i ytterligare 30 minuter.
  4. Pensla brödet med ägg och grädda mitt i ugnen ca 8 minuter för små bröd och längst ner i ugnen 15-20 minuter för stora bröd.
  5. Så här bakar du ut degen:
  6. Enkel lussekatt: rulla till smala längder, ca 25 cm och rulla in ändarna som till ett S.
  7. Dubbel lussekatt: som ovan men 2 enkla lussekatter läggs i ett kors.
  8. Pojke: rulla smala längder, ca 25 cm, vik dem på mitten och sno ihop "benen"
Tips!
Är saffranet inte stött, stöt det fint med en sockerbit i en mortel. Dela gärna på degen och forma en krans till lucia eller varför inte en stor lussekatt att sätta ljus i! Blir de stora bröden för mörka mot slutet av gräddningen, lägg då på ett folieark.
Smaklig måltid
Foto: Kent Jardhammar
Annons
Pin it

Vår bloggprofil

För dig som älskar att baka

Marias kakburk »

Bästa festmaten

Över 100 recept på smörgåstårta!

Våra bästa vintips

Massor av vintips - och passande recept!

Glutenfritt

Över 200 glutenfria kakor och bröd!

Heikkis veckohoroskop

Heikki Vesa - Hemmets Journals astrolog