Du behöver
- 200 g mandel
- 150 g smör rumsvarmt
- 3 dl strösocker
- 0.5 g saffran
- 2 st ägg små
- 2 tsk apelsinskal rivet
- 6 dl vetemjöl
- 2 tsk bakpulver
- 1 msk vaniljsocker
Ugn: 200°
Gör så här
1
Rosta mandeln mitt i ugnen, ca 10 minuter. Grovhacka hälften av mandeln.
2
Vispa rumsvarmt smör, socker och saffran poröst. Rör i ägg, apelsinskal och mjölet, blandat med bakpulver och vaniljsocker och blanda till en deg. Vänd ner både hackad och hel mandel.
3
Dela degen i 6 bitar och rulla ut bitarna till längder som är lika långa som plåtens kortsida. Lägg längderna på två plåtar med bakplåtspapper. Platta till längderna. Grädda mitt i ugnen, ca 15 minuter. Stäng inte av ugnen. Låt längderna svalna, ca 15 minuter.
4
Skär längderna i lite sneda bitar och vänd snittytorna upp. Grädda i 8–10 minuter.