Du behöver
- 350 g färska rödbetor
- 1 st gul lök
- 8 dl vatten
- 2 st grönsaksbuljong tärningar
- smör
- 4 dl arborioris
- 2 st rosmarinkvistar
- 2 dl vitt vin
- 2 dl pecorinoost finriven
- peppar nymald
- rucolasallad
- pinjenötter rostade
Gör så här
1
Koka rödbetorna mjuka. Gnid av skalet under rinnande vatten. Skär i små tärningar. Skala och hacka löken. Koka upp vatten och buljong.
2
Fräs löken i smör. Tillsätt riset och låt fräsa med under omrörning. Lägg i rosmarinkvistarna, tillsätt vinet och låt det nästan koka in.
3
Häll på så mycket varm buljong att riset täcks och låt koka in. Späd sedan med lite buljong i taget och låt koka in innan mer tillsätts. Rör regelbundet. Koka ca 20 minuter.
4
Ta från värmen. Plocka upp rosmarinen. Blanda i rödbetor, ost och 2 msk smör. Smaka av med peppar. Låt vila under lock någon minut. Späd eventuellt med varmt vatten, risotton ska vara krämig.
5
Lägg upp risotton. Toppa med en näve rucola och rostade pinjenötter.