Rödbetsrisotto med pecorino

Till rödbetornas naturligt söta smak passar det bra med pecorino i risotton. Pecorino är en hårdost av fårmjölk som påminner om parmesanost, men har mer sälta och sting i smaken.

Du behöver

  • 350 g färska rödbetor
  • 1 st gul lök
  • 8 dl vatten
  • 2 st grönsaksbuljong tärningar
  • smör
  • 4 dl arborioris
  • 2 st rosmarinkvistar
  • 2 dl vitt vin
  • 2 dl pecorinoost finriven
  • peppar nymald
  • rucolasallad
  • pinjenötter rostade

Gör så här

1
Koka rödbetorna mjuka. Gnid av skalet under rinnande vatten. Skär i små tärningar. Skala och hacka löken. Koka upp vatten och buljong.

2
Fräs löken i smör. Tillsätt riset och låt fräsa med under omrörning. Lägg i rosmarinkvistarna, tillsätt vinet och låt det nästan koka in.

3
Häll på så mycket varm buljong att riset täcks och låt koka in. Späd sedan med lite buljong i taget och låt koka in innan mer tillsätts. Rör regelbundet. Koka ca 20 minuter.

4
Ta från värmen. Plocka upp rosmarinen. Blanda i rödbetor, ost och 2 msk smör. Smaka av med peppar. Låt vila under lock någon minut. Späd eventuellt med varmt vatten, risotton ska vara krämig.

5
Lägg upp risotton. Toppa med en näve rucola och rostade pinjenötter.

Scroll to Top