Rödbetsbröd

Detta bröd går bra att frysa. Glöm inte plasthandskar när du skalar rödbetor!

Du behöver

  • 3 dl vatten
  • 1.5 dl vetekross
  • 2 st rödbetor medelstora
  • 25 g jäst
  • 1.5 dl vatten
  • 2 tsk salt
  • 25 g smör
  • 2 msk honung
  • vetemjöl ca 11 dl special

Ugn: 250º

Det här behövs till 2 bröd:

Gör så här

1
Koka upp vattnet i en kastrull. Tillsätt vetekrosset och låt det koka några minuter och sedan svalna till 37º. Skala och riv rödbetorna fint.

2
Smula jästen i en degbunke i 1 1/2 dl vatten. Tillsätt vetekrossblandningen, rödbetor, salt, smör, honung och nästan allt vetemjöl special. Arbeta degen kraftigt. Låt den jäsa, ca 30 minuter.

3
Ta upp degen på mjölat bakbord och knåda den smidig. Dela den i två delar och rulla ut dem till längder. Vrid längderna till snoddar och lägg dem på plåt med bakplåtspapper. Låt dem jäsa ca 30 minuter.

4
Grädda i mitten av ugnen, ca 10 minuter och sänk sedan värmen till 200º. Grädda bröden i ytterligare 25 minuter. Låt dem svalna på galler.

5
Skiva brödet och servera.

Scroll to Top