Räksoppa med dillolja och vitlöksbröd

Du behöver 500 st räkor med skal 7 dl vatten 1 st morot 1 st palsternacka 50 g rotselleri 1 tsk vitpepparkorn 1 msk tomatpuré...

Du behöver

  • 500 st räkor med skal
  • 7 dl vatten
  • 1 st morot
  • 1 st palsternacka
  • 50 g rotselleri
  • 1 tsk vitpepparkorn
  • 1 msk tomatpuré
  • 1 dl matlagningsgrädde
  • 1 msk majsstärkelse
  • 1 msk hummerfond eventuellt
  • 5 cm purjolök

Dillolja:

2 msk rapsolja
1 msk hackad dill

Servera med:

2 skiva lantbröd
1 st vitlöksklyfta

Gör så här

1
Skala räkorna och ställ in i kylen. Lägg räkskalen i en gryta och fyll på med vatten.

2
Skala morot, palsternacka och rotselleri och skär i bitar. Tillsätt hälften till grytan tillsammans med pepparkorn och tomatpuré och koka under lock, ca 30 minuter. Sila ner buljongen i en skål. Diska grytan. Häll tillbaka buljongen i grytan och tillsätt resten av rotfrukterna och koka ihop tills 5 dl återstår.

3
Vispa samman grädde och majsstärkelse och vispa ner i soppan. Låt sjuda i 5 minuter. Smaka av ev med fond. Mixa soppan slät. Blanda räkor och finstrimlad purjolök och servera i soppan.

4
Dillolja: Mixa olja och dill och droppa i soppan.

5
Rosta brödskivorna och riv en skalad vitlöksklyfta mot brödskorpan och droppa dillolja över.

Scroll to Top