Räkpaté med chili- och sherrysås

Du behöver 500 g räkor med skal 1 st torskfilé 300 g 1 tsk salt 1 krm vitpeppar 0.5 krm cayennepeppar 2 st ägg 1...

Du behöver

  • 500 g räkor med skal
  • 1 st torskfilé 300 g
  • 1 tsk salt
  • 1 krm vitpeppar
  • 0.5 krm cayennepeppar
  • 2 st ägg
  • 1 dl grädde

Fyllning:

räkor
2 msk dill klippt

Sås:

2 dl crème fraîche
4 msk chilisås
2 msk sherry torr
salt peppar

Servera med:

ev några extra räkstjärtar till garnering
baguette
sallad tomater
citronklyftor

Ugn: 175°

Gör så här

1
Skala räkorna. Lägg undan 20 stycken räkor till fyllningen. Lägg resterande i skålen till matberedaren med kniven monterad. Byxa torskfilén, så att de små benen vid ryggraden tas bort och skär filén i bitar. Lägg torskfilén i matberedaren och tillsätt salt. Mixa samman en kort stund. Tillsätt vitpeppar, cayennepeppar, ägg och grädde och mixa till en slät räkfärs.

2
Smöra 4 ugnsfasta portionsformar, som rymmer 2 dl, rikligt med mjukt smör. Fördela hälften av färsen i botten på formarna. Lägg på räkor och strö över dill. Fyll på med resten av färsen och släta till ytan.

3
Ställ formarna i en ugnsform och fyll på med vatten upp till hälften av formarnas höjd. Lägg ett bakplåtspapper över formarna. Grädda i nedre delen av ugnen, ca 30 minuter. Ta upp portionsformarna och låt kallna. Vid servering: Vänd upp på tallrikar.

4
Sås: Vispa samman crème fraiche, chilisås och torr sherry i en skål. Smaka av med salt och peppar. Servera såsen till patén. Garnera ev med några extra räkstjärtar. Servera med skivad baguette, sallad, tomater och citronklyfta.

Scroll to Top