Du behöver
- 150 g smör
- 1 dl strösocker
- 2 st äggulor spara vitorna till marängtäcket
- 3.5 dl vetemjöl
- 1.5 tsk bakpulver
- 2 tsk vaniljsocker
- 0.5 dl mjölk
- 300 g rabarber späda
- 2 msk strösocker
Marängtäcke:
2 st äggvitor
1 dl strösocker
Garnera med:
viol
Servera med:
vaniljglass
Ugn: 175°
Gör så här
1
Kläm fast ett bakplåtspapper i botten på en bakform med löstagbar kant, ca 23 cm i diameter. Smörj formen och “bröa” den med mannagryn.
2
Vispa rumsvarmt smör och socker vitt och fluffigt. Tillsätt äggulorna. Blanda mjöl, bakpulver och vaniljsocker och rör ner i smeten. Tillsätt mjölken och rör om. Bred ut smeten i formen.
3
Ansa och skär rabarberstjälkarna i bitar och blanda dem socker. Fördela över smeten.
4
Marängtäcke: Vispa äggvitorna till en tjock och fast maräng i en ren och torr bunke. Tillsätt sockret och vispa marängen blank. Bred ut marängsmeten i formen.
5
Grädda i nedre delen av ugnen, ca 40 minuter. Låt svalna. Lägg över kakan på ett serveringsfat. Garnera med violer och servera ev med vaniljglass.