Rabarber- och äpplepaj med vit chokladsås

Du behöver 3.5 st stjälkar rabarber 2 st äpplen 2 msk potatismjöl 0.75 dl råströsocker 1 tsk kardemumma malen Smuldeg: 3 dl vetemjöl 1.5 dl...

Du behöver

  • 3.5 st stjälkar rabarber
  • 2 st äpplen
  • 2 msk potatismjöl
  • 0.75 dl råströsocker
  • 1 tsk kardemumma malen

Smuldeg:

3 dl vetemjöl
1.5 dl kokosflingor
0.75 dl strösocker
150 g smör
25 g sötmandel eller mandelspån

Vit chokladsås:

3 dl mjölk
2 tsk kardemummakärnor
2 st äggulor
0.5 dl strösocker
1 msk majsstärkelse
150 g vit choklad
5 dl vispgrädde
1 msk vaniljsocker

Ugn: 225°

Gör så här

1
Vit chokladsås: Värm mjölken i en kastrull tillsammans med kardemummakärnorna. Låt kastrullen stå vid sidan av plattan i 10 minuter med locket på. Sila bort kardemummakärnorna och spara mjölken.

2
Blanda äggulor, socker, majsstärkelse och kardemummamjölk i en rostfri kastrull. Sjud såsen under vispning tills den tjocknar. Låt svalna i kallt vattenbad.

3
Smält chokladen i 2 1/2–3 minuter i en glasskål i mikron. Rör ner den i grädden och vispa den tjock. Blanda grädden med kardemummasåsen och vaniljsockret. Låt stå i kylen fram till servering.

4
Rabarber- och äpplepaj: Ansa och skär rabarbern i centimetertjocka skivor. Skala och skär äpplena i tärningar. Blanda rabarber och äpple med potatismjöl, råströsocker och kardemumma i en skål. Smörj en pajform och lägg i äppel- och rabarberblandningen.

5
Smuldeg: Lägg mjöl, socker och kokosflingor i en skål. Skär smöret i tärningar och finfördela det i mjölblandningen till en grynig massa. Strö smuldegen över rabarberna och äpplena. Strö över skållad och hackad mandel. Grädda pajen mitt i ugnen, ca 25 minuter. Servera pajen ljummen med vit chokladsås.

Scroll to Top