Du behöver
- 500 g butternut-squash
- 1 msk rapsolja
- 1.25 dl ricotta italiensk färskost
- 1.25 dl parmesanost riven
- 1 st äggula
- 1 tsk citronskal bara det gula
- salt
- 2.5 dl vetemjöl
- smör till stekning
Salviasmör:
50 g smör
2 msk olivolja
15 st salviablad
1 msk balsamvinäger
Garnera med:
salviablad
parmesanost
Ugn: 200°
Gör så här
1
Skala och kärna ur butternutsquashen och skär den i små tärningar. Blanda dem med olja och lägg på en plåt med bakplåtspapper. Tillaga i ugnen tills de är mjuka, 20–25 minuter. Mosa till en puré.
2
Blanda pumpapuré, ricotta, parmesanost, äggula, citronskal och salt. Sikta i hälften av mjölet och arbeta in det i purén. Knåda försiktigt in resten av mjölet i degen. Ta upp degen på mjölat bakbord och dela den i fyra bitar.
3
Rulla ut bitarna till fingertjocka längder och skär längderna i 2,5 cm långa bitar. Tryck till bitarna med en gaffel.
4
Salviasmör: Stek gnocchin gyllene på båda sidor i omgångar i en stekpanna med smör. Smält smör och olja i en ren stekpanna. Lägg i salviabladen och låt dem bli frasiga men inte brända. Ta upp salvian. Vispa i vinäger i smöret och häll över gnocchin. Toppa med salviabladen och parmesanost.