Prinsesstårta à la Unikko

Du behöver Botten: 4 st ägg 2 dl strösocker 1.5 dl vetemjöl 1 dl potatismjöl 2 tsk bakpulver Vaniljkräm: 2 st gelatinblad 1 dl mjölk...

Du behöver

Botten:

4 st ägg
2 dl strösocker
1.5 dl vetemjöl
1 dl potatismjöl
2 tsk bakpulver

Vaniljkräm:

2 st gelatinblad
1 dl mjölk
1 dl vispgrädde
1 msk strösocker
2 st äggulor
2 msk maizena majsstärkelse
2 tsk vaniljsocker
4 dl vispgrädde

Fyllning:

vaniljkräm se ovan
1 dl hallonsylt
3 dl vispgrädde

Garnera med:

1 st marsipanlock vitt
250 g marsipan
hushållsfärg röd och gul
25 g mörk choklad

Ugn: 175°

12 bitar

Gör så här

1
Botten: Vispa ägg och socker pösigt. Blanda vetemjöl, potatismjöl och bakpulver och sikta ner i smeten. Häll smeten i smord och bröad form, 24 cm i diameter. Grädda i 35 minuter. Låt kallna.

2
Vaniljkräm: Blötlägg gelatinbladen i kallt vatten, 5 minuter. Vispa ihop mjölk, grädde, socker, äggulor och majsstärkelse i en kastrull och sjud under omrörning tills krämen tjocknar. Ta kastrullen från värmen. Ta upp gelatinbladen och låt dem smälta i den varma krämen. Låt svalna. Blanda i vaniljsocker och vispad grädde.

3
Fyllning: Dela kakan i tre bottnar. Bred vaniljkräm på en botten och lägg på nästa botten. Bred på hallonsylt och vaniljkräm. Lägg på den sista bottnen och bred på resten av vaniljkrämen. Vispa grädden och bred runt om tårtan och gör en liten kulle ovanpå.

4
Garnering: Lägg på marsipanlocket och tryck till försiktigt. Färga 200 g marsipan röd och 50 g till orange färg genom att blanda röd och gul färg. Kavla ut marsipanen och skär ut blommor och lägg dem på tårtan. Smält chokladen och spritsa stjälkar till blommorna på tårtan.


Kommentar:
… i år fyller Marimekkos mönster Unikko 50 år!

Scroll to Top