Pressylta

Du behöver picnicbog ca 1 kg, av gris 2 st kyckling Kokspad: 1 tsk salt 0.5 st purjolök 2 st morötter 5 st kryddpepparkorn 10...

Du behöver

  • picnicbog ca 1 kg, av gris
  • 2 st kyckling

Kokspad:

1 tsk salt
0.5 st purjolök
2 st morötter
5 st kryddpepparkorn
10 st svartpepparkorn
2 st lagerblad
1 st timjan kvist
2 st persilja kvistar

Pressning:

15 st gelatinblad

Kokning:

buljong

1 sylta

Gör så här

1
Kokspad: Koka upp vatten, salt, purjolök, skalade och delade morötter, kryddpeppar, svartpeppar, lagerblad, timjan och persilja i en gryta. Stick in en köttermometer i picnicbogen och koka den mör i ca 1 timme, tills innertemperaturen är 70°. Ta upp köttet ur buljongen.

2
Koka en kyckling i taget, ca 30 minuter vardera. Ta upp kycklingen och sila ner buljongen i en gryta och koka samman till 3/4 volym.

3
Bena ur kycklingarna och dra isär köttet. Skär picnicbogen längs med köttfibrerna i ca 7 mm tjocka skivor.

4
Pressning: Blötlägg gelatinbladen i en skål med kallt vatten i 5 minuter. Lägg en ren, blötlagd och urvriden handduk i en djup bunke, gärna med rundad botten. Varva kyckling, ett lager gelatinblad och picnicbog på kökshandduken i bunken. Knyt ihop handduken med ett hushållssnöre och koka syltan i buljongen i ca 20 minuter.

5
Ta upp knytet och lägg tillbaka i det i bunken. Lägg på en liten tallrik och en tyngd, så att syltan pressas ihop. Låt stå kallt 1 dygn. Ta bort handduk och skär upp syltan i skivor.

Scroll to Top