Potatispirog med ägg och ansjovis

Piroger är bra utflyktsmat och de är lika goda varma som kalla. De är förstås godast att njuta av nybakade, kanske som kvällsrätt med ett glas öl till. Du kan också servera dem istället för bröd till en potatis- och purjolöks-soppa eller en kopp värmande buljong. Pirogerna kan frysas och sprödvärmas i ugnen på 150?175…

Du behöver

Deg:

350 g potatis mjölig, kokt
vetemjöl
0.5 tsk salt
1 tsk bakpulver
100 g smör

Fyllning:

25 g smör rumsvarmt
3 dl kokt ris (ca 1 dl okokt)
2 st hårdkokta ägg
10 st ansjovisfilé
3 msk hackad rödlök
1 dl hackad dill
flingsalt nymald vitpeppar

Pensling:

ägg

Ugn: 225°

Gör så här

1
Deg: Pressa potatisen. Blanda mjöl, salt och bakpulver i en bunke. Lägg i potatis och rumsvarmt smör i klickar. Arbeta ihop till en smidig och blank deg med händerna. Låt degen vila i en plastpåse i kylen, ca 1 timme.

2
Fyllning: Arbeta in rumsvarmt smör i riset med händerna. Hacka ägg och ansjovis. Blanda i ägg, ansjovis, lök och dill i riset och smaka av med salt och peppar.

3
Ta upp degen på mjölat bord. Dela degen i 10 bitar och forma bitarna till bollar. Kavla ut varje boll till en rundel som är ca 15 cm i diameter.

4
Lägg på fyllningen och pensla kanterna med uppvispat ägg. Vik ihop och rulla ihop kanterna. Tryck eventuellt till dem med en gaffel. Lägg pirogerna på plåt en med bakplåtspapper. Stick några hål i pirogerna med en provsticka och pensla med uppvispat ägg. Grädda mitt i ugnen 15–20 minuter.

Scroll to Top