Polynéer

De här kakorna är inte alls svåra att baka, men lite pyssliga. Som belöning har man ett läckert bakverk, lika fint som på konditori.

Du behöver

  • 4.5 dl vetemjöl
  • 0.75 dl strösocker
  • 200 g smör
  • 1 st äggula

Fyllning:

100 g hasselnötter
3 dl florsocker
3 st äggvitor

Ugn: 175°

Gör så här

1
Smörj bakelseformar eller engångsformar av aluminium.

2
Häll mjöl och socker i matberedaren. Tillsätt smöret i små kuber. Mixa snabbt ihop till en smulig massa. Tillsätt äggulan och mixa ihop till en deg. Låt degen vila inlindad i plast i kylen minst 30 minuter.

3
Fyllning: Mal nötterna och blanda med florsockret. Tillsätt äggvitorna och blanda ihop till en smet.

4
Ta undan cirka 1/5 av degen. Dela resten i 20 lika stora bitar. Tryck ut degbitarna i formarna.

5
Fördela fyllningen i formarna, de ska inte fyllas mer än till 2/3.

6
Kavla ut resten av degen och sporra ut smala remsor. Lägg dem i kors över fyllningen och tryck fast vid kanten.

7
Grädda mitt i ugnen cirka 20 minuter. Om kakorna gräddats i bakelseformar, stjälp upp dem när de svalnat något. Används engångsformar behöver kakorna inte stjälpas upp.

Scroll to Top