Du behöver
- 4.5 dl vetemjöl
- 0.75 dl strösocker
- 200 g smör
- 1 st äggula
Fyllning:
100 g hasselnötter
3 dl florsocker
3 st äggvitor
Ugn: 175°
Gör så här
1
Smörj bakelseformar eller engångsformar av aluminium.
2
Häll mjöl och socker i matberedaren. Tillsätt smöret i små kuber. Mixa snabbt ihop till en smulig massa. Tillsätt äggulan och mixa ihop till en deg. Låt degen vila inlindad i plast i kylen minst 30 minuter.
3
Fyllning: Mal nötterna och blanda med florsockret. Tillsätt äggvitorna och blanda ihop till en smet.
4
Ta undan cirka 1/5 av degen. Dela resten i 20 lika stora bitar. Tryck ut degbitarna i formarna.
5
Fördela fyllningen i formarna, de ska inte fyllas mer än till 2/3.
6
Kavla ut resten av degen och sporra ut smala remsor. Lägg dem i kors över fyllningen och tryck fast vid kanten.
7
Grädda mitt i ugnen cirka 20 minuter. Om kakorna gräddats i bakelseformar, stjälp upp dem när de svalnat något. Används engångsformar behöver kakorna inte stjälpas upp.