Plommonjärpar

Plommonjärpar kan ingen motstå. Bjud potatismos och gröna ärter till.

Du behöver

  • 0.75 dl havregryn
  • 1 msk potatismjöl
  • 1.5 dl mjölk
  • 500 g blandfärs
  • 1.5 tsk salt
  • 2 krm svartpeppar nymald
  • 1 msk lökpulver
  • 0.5 tsk mejram
  • 2 msk persilja hackad
  • 1 st ägg
  • 12 st katrinplommon
  • 2 dl vatten
  • 1 msk kalvfond konc

Sås:

skyn i pannan
1 msk vetemjöl
0.5 dl vatten
1 dl grädde
soja
salt och peppar

Det här behövs till 4 port:

Gör så här

1
Blanda havregryn, potatismjöl och mjölk i en bunke. Låt svälla minst 10 minuter.

2
Blanda ner färs, salt, peppar, lökpulver, mejram, persilja och ägg. Rör till en smidig färs. Platta ut färsen på ett smörpapper och dela den i 12 fyrkantiga bitar. Lägg ett 1/2 katrinplommon på varje del. Rulla ihop till järpar.

3
Bryn järparna i smör i en stekpanna. Slå på 2 dl vatten och kalvfond. Bräsera dem, ca 5 minuter, under lock. Ta upp järparna.

4
Skaka samman 1 msk vetemjöl, 1/2 dl vatten och 1 dl grädde i en redningsbägare. Red av skyn i pannan under omrörning och smaksätt med soja, salt och peppar. Låt koka 3 minuter. Lägg tillbaka järparna och servera dem med potatismos och gröna ärter.

Scroll to Top