Pizza Margherita

Tänk på att degen ska jäsa i minst 3 timmar.

Du behöver

Deg:

25 g jäst
3 dl vatten
1 tsk salt
1 tsk olivolja
6.5 dl vetemjöl special

Tomatsås:

1 st lök liten gul
2 st vitlöksklyftor
1 st morot
1 st selleristjälk
1 tsk oregano torkad
0.75 tsk salt
peppar
1 st burk krossade tomater 400 g

Topping:

250 g mozzarella
4 msk parmesanost riven
2 tsk oregano
1 msk olivolja

Garnera med:

basilika eller rucola

Ugn: 225°

2–4 pizzor

Gör så här

1
Deg: Smula ner jästen i en skål. Tillsätt vattnet, 37°, och rör tills jästen lösts upp. Tillsätt salt, olja och mjöl, och arbeta ihop till en smidig deg, 5–10 minuter. Låt degen jäsa på ett inte för varmt ställe, 3 timmar eller i kylen, 8–10 timmar. Jäser du de-gen i kylen, ta i så fall ut degen 20 minuter innan den ska bakas ut.

2
Tomatsås: Skala och hacka lök, vitlök och morot. Tärna sellerin. Lägg lök, vitlök, morot, selleri, oregano, salt, peppar och krossade tomater i en kastrull och koka ihop i 10 minuter. När såsen kokat ihop och tjocknat mixar du den med stavmixer.

3
Ta upp degen på mjölat bakbord och dela den i 2–4 bitar. Kavla ut degen till 1/2 cm tjocka plattor och lägg på plåt/plåtar med bakplåtspapper. Böj ev in kanten runt om pizzan.

4
Bred på tomatsås. Lägg på skivad mozzarella och strö på parmesanost. Strö över oregano och droppa över olivolja. Tilllaga mitt i ugnen, 20 minuter. Garnera med färsk basilika eller rucola.

Scroll to Top