Pistasch- och vaniljfyllda bullar

Du behöver 2.5 dl mjölk 25 g jäst 100 g smör 1 dl strösocker 0.5 tsk salt 6 3/4 dl vetemjöl Pistaschfyllning: 100 g mandelmassa...

Du behöver

  • 2.5 dl mjölk
  • 25 g jäst
  • 100 g smör
  • 1 dl strösocker
  • 0.5 tsk salt
  • 6 3/4 dl vetemjöl

Pistaschfyllning:

100 g mandelmassa
75 g smör
0.5 dl florsocker
50 g pistaschmandel osaltad
hushållsfärg ev lite grön

Vaniljkräm:

2.5 dl mjölk
0.25 tsk vaniljpulver eller frön från 1 vaniljstång
0.75 dl strösocker
3 st äggulor
0.75 dl majsstärkelse Maizena
25 g smör rumsvarmt
ägg pensling

Garnera med:

smält smör
strösocker

Ugn: 225°

Gör så här

1
Värm mjölken till 37º. Smula ner jästen i en skål. Klicka i rumsvarmt smör och häll i mjölken och rör tills jästen lösts upp. Tillsätt socker, salt och mjöl och arbeta degen med maskin, 10 minuter eller för hand, 15 minuter. Låt degen jäsa övertäckt i 1 timme.

2
Pistaschfyllning: Riv mandelmassan och rör ihop den med rumsvarmt smör. Hacka pistaschmandeln ganska fint i matberedare. Rör ner pistaschmandel, florsocker och ev hushållsfärg i mandelmassan.

3
Vaniljkräm: Koka upp mjölk och vaniljpulver/vaniljfrön i en kastrull. Blanda socker, äggulor och majsstärkelse i en skål. Tillsätt lite av vaniljmjölken och vispa slätt. Rör ner blandningen i resten av mjölken och sjud tills krämen tjocknar. Ta kastrullen från plattan och blanda i rumsvarmt smör och rör tills smöret smält.

4
Ta upp degen på mjölat bakbord och kavla ut till en platta. Bred på pistaschfyllning och rulla ihop från långsidan. Skär rullen i 3 cm breda bitar och ställ i formar. Låt jäsa övertäckta i 30 minuter.

5
Spritsa en klick vaniljkräm mitt i varje bulle. Pensla med uppvispat ägg och grädda i 8 minuter. Pensla bullarna med smält smör och rulla dem i socker vid servering.

Scroll to Top