Pepparkakshus

Dags för årets roligaste husbygge! Med hjälp av en enkel pepparkaksdeg åstadkommer du ett fint hus. Du får mallar till vårt hus men låt gärna din egen fantasi bestämma både form och garnering. Degen räcker till ett ganska stort hus. <a href="/Jul/Julpyssel/Pepparkakshus/">Mallar till pepparkakshuset hittar du här</a>. Med hjälp av överbliven karamellag klistrar du lätt fina sockerblommor på husets sidor.

Du behöver

  • 1.5 dl socker
  • 1 dl sirap
  • 50 g smör eller margarin
  • 2 tsk kanel
  • 2 tsk ingefära
  • 2 tsk kryddnejlikor
  • 1.5 dl mjölk
  • 0.5 msk bikarbonat
  • vetemjöl ca 8-9 dl

Ugn: 175°

Kristyr och garnering:

1 st äggvita
1 tsk ättiksprit
4 dl florsocker
karamellfärg eventuellt
strut av smörpapper
mandelspån + florsocker
sockerblommor eventuellt

Karamellag:

2 dl socker
1 dl vatten
1 msk glykos

Det här behövs:

Gör så här

1
Blanda samman socker, sirap och matfett i en kastrull. Värm det tills fettet har smält. Tillsätt kryddor och mjölk. Rör om och låt smeten kallna. Blanda bikarbonaten med lite av mjölet och arbeta in det i degen. Tillsätt mera mjöl tills du får en fast och smidig deg. Lägg degen i plastfolie och låt den ligga svalt till nästa dag.

2
Knåda degen smidig på nytt, eventuellt med lite mera mjöl, degen ska vara ganska fast. Kavla ut degen till ca 2 millimeters tjocklek. Lägg den på bakpappersklädd plåt och kavla så att degen blir jämntjock. Skär ut de olika bitarna efter mallarna och tag bort överflödig deg. Grädda mitt i ugnen, det tar ca 10-15 minuter för större delar att bli färdiga och 5-7 minuter för de mindre. Låt delarna kallna på plåten.

3
Rör äggvita, florsocker och ättiksprit till en jämn och blank massa. Färgsätt den eventuellt med karamellfärg. Häll kristyren i pappersstrut. Dekorera de olika delarna och låt dem torka.

4
Koka ihop socker, vatten och glykos till en tjock ljusgul lag. Doppa de olika bitarna i lagen och foga genast ihop dem. Doppa ena änden av mandelspånen i sockerlagen och fäst dem på taket. Börja i nederkanten och fortsätt uppåt så att de lappar över varandra lite. Sikta över florsocker när mandelspånen sitter fast.

Scroll to Top