Päron- och blåbärskaka

En kakpaj med både frukt och bär. Eftersom kakan inte innehåller ?vanligt mjöl? blir inte konsistensen som den sockerkaka som vi är vana med. Den här blir lite kladdigare och saftigare, och har en härlig smak av mandel, citron, vanilj och kanel. En klick lättvispad grädde till är förstås helt rätt.

Du behöver

  • 3 dl mandelmjöl
  • 2 dl strösocker
  • 2 tsk bakpulver
  • 1 tsk vaniljsocker
  • 150 g smör
  • 2 st ägg
  • 0.5 dl kesella
  • 1 st citron rivet skal

Fyllning:

1 st päron
1.5 msk brun farin
1.5 msk strösocker
1 tsk kanel
1 dl blåbär

Till formen:

smör
mandelmjöl till formen

Garnera med:

florsocker

Ugn: 175°

8 bitar

Gör så här

1
Blanda mandelmjöl, socker, bakpulver och vaniljsocker i matberedaren. Tillsätt kallt smör i kuber och mixa snabbt ihop till en smulig massa. Tillsätt ett ägg i taget, kesella och citronskal. Mixa snabbt ihop till en smet.

2
Smörj och mjöla en form med löstagbar kant, som mäter 24 centimeter, med smör och mandelmjöl. Bred ut smeten i formen.

3
Fyllning: Skala och kärna ur och skär päronet i tunna klyftor. Blanda farin, socker och kanel i en skål. Lägg i päronklyftorna och blanda om.

4
Fördela päronklyftor och överbliven sockerblandning över kakan. Strö på blåbären. Tryck försiktigt ner päron och blåbär i kakan.

5
Grädda i nedre delen av ugnen, ca 50 minuter. Känn med en provsticka att kakan är genomgräddad. Låt kakan stå några timmar i kylen. Pudra över florsocker vid servering.

Scroll to Top