Pankogratinerade blåmusslor med saffransmajonnäs

Du behöver 1 kg blåmusslor 0.5 st gul lök 2 st vitlöksklyftor 2 msk rapsolja 2 dl vitt vin torrt Saffransmajonnäs: 1 st ägg 1.5...

Du behöver

  • 1 kg blåmusslor
  • 0.5 st gul lök
  • 2 st vitlöksklyftor
  • 2 msk rapsolja
  • 2 dl vitt vin torrt

Saffransmajonnäs:

1 st ägg
1.5 tsk dijonsenap
1 tsk vitvinsvinäger
1 dl solrosolja
1 krm saffran finmald
salt peppar

Gratinering:

0.5 dl panko eller skorpmjöl

Garnera med:

färsk timjan

Ugn:225° grill

Gör så här

1
Saffransmajonnäs: Knäck ägget i en hög mixerbägare. Tillsätt senap, vinäger och olja och mixa med en stavmixer under ytan på oljan tills den blir en majonnäs, ca 30 sekunder. Smaksätt med saffran, salt och peppar.

2
Musslor: Skölj och kontrollera att musslorna sluter skalsköldarna genom att knacka dem lätt i köksbänken. Släng de musslor som inte sluter sig. Skala och hacka lök och vitlök och fräs i en stor gryta med olja. Späd med vin och koka upp på högsta värme. Lägg ner musslorna. Sätt på lock och koka musslorna tills de öppnar sig, 3–4 minuter. Skaka grytan under tiden så att musslorna kommer runt i grytan. Släng de musslor som inte öppnat sig! Ta upp och kyl musslorna.

3
Bryt loss den tomma skölden på musslorna och lägg den fyllda i en ugnsfast form. Klicka på saffransmajonnäs och strö över panko. Grilla i övre delen av ugnen, ca 3 minuter. Lägg över på portionsfat. Garnera med timjan. Servera resten av saffransmajonnäsen vid sidan om.

Scroll to Top