Paj med morötter och pinjenötter

Du behöver Pajdeg: 2.5 dl vetemjöl 0.5 dl grahamsmjöl 125 g smör eller margarin 2 msk vatten Fyllning: 0.5 st purjolök 1 st vitlöksklyfta 1...

Du behöver

Pajdeg:

2.5 dl vetemjöl
0.5 dl grahamsmjöl
125 g smör eller margarin
2 msk vatten

Fyllning:

0.5 st purjolök
1 st vitlöksklyfta
1 msk smör eller margarin
6 st morötter späda
0.5 dl hackad persilja
2 msk pinjenötter

Äggstanning:

3 st ägg
2.5 dl mjölk
salt peppar

Ugn: 225°

Gör så här

1
Pajdeg: Blanda vetemjöl, grahamsmjöl och smöret i bitar till en smulig massa, gärna i en matberedare. Tillsätt vatten och arbeta snabbt ihop till en deg. Tryck eller kavla ut degen i en form, 23 cm i diameter. Nagga botten och låt stå i kylen, 30 minuter. Förgrädda pajskalet, 10 minuter.

2
Fyllning: Skölj och skiva purjolöken. Skala och hacka vitlöken. Fräs purjolök och vitlök tills det är mjukt i en stekpanna med smör. Lägg löken i pajskalet. Skrapa eller skala morötterna och dela dem på längden. Koka dem knappt mjuka i saltat vatten. Låt rinna av och lägg i pajskalet. Strö över hackad persilja och pinjenötter.

3
Äggstanning: Vispa ihop ägg, mjölk, salt och peppar och häll i pajskalet. Grädda mitt i ugnen tills äggstanningen stelnat, ca 30 minuter.

Scroll to Top