Paj med lax

Den här laxpajen passar utmärkt att servera på buffébordet.

Du behöver

Pajdeg:

4 dl vetemjöl
175 g smör
3 msk kallt vatten

Fyllning:

0.5 st purjolök
1 msk smör eller margarin
2 dl riven ost

Äggstanning:

4 st ägg
1 dl vispgrädde
2.5 dl mjölk
0.5 dl hackad dill
salt peppar

Garnera med:

färskrökt lax
citron
dill

Ugn: 225°

20 bitar

Gör så här

1
Pajdeg: Hacka ihop mjöl och smöret i bitar till en smulig massa. Tillsätt vatten och arbeta snabbt ihop till en deg. Kavla ut degen och lägg i en form, 18×25 cm. Nagga och låt stå kallt i 30 minuter. Förgrädda pajskalet i 10 minuter.

2
Fyllning: Skölj och skiva purjolöken och fräs den mjuk i en stekpanna med smör. Lägg löken i pajskalet och strö över ost.

3
Äggstanning: Vispa ihop ägg, grädde, mjölk, dill, salt och peppar, och häll i formen. Grädda i 25 minuter.

4
Skär pajen i rutor och garnera med lax, citron och dill.

Scroll to Top