Ostgratinerad svampsoppa med toast

Den här svampsoppan lagas efter samma princip som fransk löksoppa.

Du behöver

  • 1 l blandsvamp eller kantareller
  • smör
  • 1 tsk torkad timjan
  • flingsalt, svartpeppar
  • 2 st gula lökar
  • 400 g palsternacka
  • 8 dl vatten
  • 4 msk grönsaksfond
  • 1 dl vitt vin
  • 1 dl crème fraîche
  • 8 skiva baguette
  • 3 dl ost grovriven, lagrad

Ugn: 250° & grill

Gör så här

1
Rensa och dela svampen i mindre bitar och fräs på svag värme i en stekpanna, tills vätskan kokat bort. Tillsätt en klick smör och stek tills svampen börjar få färg. Krydda med timjan, salt och peppar.

2
Skala och hacka löken. Skala palsternackan och skär i små tärningar. Fräs lök och palsternacka i en kastrull med smör ett par minuter. Tillsätt vatten, fond och vin och koka under lock, ca 15 minuter. Blanda i crème fraiche och svamp.

3
Häll soppan 4 ugnsfasta portionsskålar. Lägg två skivor baguette i varje skål och strö över ost. Gratinera i övre delen av ugnen tills osten har fått fin färg, 5–7 minuter.

Scroll to Top