Du behöver
- 1 l blandsvamp eller kantareller
- smör
- 1 tsk torkad timjan
- flingsalt, svartpeppar
- 2 st gula lökar
- 400 g palsternacka
- 8 dl vatten
- 4 msk grönsaksfond
- 1 dl vitt vin
- 1 dl crème fraîche
- 8 skiva baguette
- 3 dl ost grovriven, lagrad
Ugn: 250° & grill
Gör så här
1
Rensa och dela svampen i mindre bitar och fräs på svag värme i en stekpanna, tills vätskan kokat bort. Tillsätt en klick smör och stek tills svampen börjar få färg. Krydda med timjan, salt och peppar.
2
Skala och hacka löken. Skala palsternackan och skär i små tärningar. Fräs lök och palsternacka i en kastrull med smör ett par minuter. Tillsätt vatten, fond och vin och koka under lock, ca 15 minuter. Blanda i crème fraiche och svamp.
3
Häll soppan 4 ugnsfasta portionsskålar. Lägg två skivor baguette i varje skål och strö över ost. Gratinera i övre delen av ugnen tills osten har fått fin färg, 5–7 minuter.