Örtpinnar med fetaost

Nybakat bröd till soppan är rena rama lyxen. Med fetaost och färska örter i brödet behövs varken smör eller pålägg. Servera bröden nygräddade eller frys in och sprödvärm dem vid servering.

Du behöver

  • 50 g jäst
  • 4 dl örter hackade färska t ex dill, persilja, basilika
  • 5 dl vatten
  • 3 msk olivolja
  • 2 tsk salt
  • 2 msk flytande honung
  • 3 dl fullkornsmjöl av dinkel
  • 1 l siktat dinkelmjöl
  • 175 g fetaost

Ugn: 250º

Gör så här

1
Smula ner jästen i en bunke. Mixa örterna med 2 dl av vattnet. Värm resterande 3 dl vatten till 37º. Rör ut jästen i det ljumma vattnet.

2
Tillsätt örtvattnet, olja, salt, honung och mjöl och arbeta kraftigt ihop till en deg. Tillsätt smulad ost och låt jäsa under bakduk i ca 45 minuter.

3
Ta upp och arbeta degen på mjölat bord. Dela degen i två delar och kavla ut varje del till en platta som är ca 20×30 centimeter. Skär i 3 centimeter breda remsor. Vrid varje remsa några varv.

4
Lägg örtpinnarna på plåtar med bakplåtspapper. Sätt på ugnen och låt örtpinnarna jäsa under bakduk medan ugnen blir varm, ca 20 minuter. Grädda i mitt i ugnen i ca 10 minuter. Låt svalna på galler utan duk.

Scroll to Top