Du behöver
- 50 g jäst
- 4 dl örter hackade färska t ex dill, persilja, basilika
- 5 dl vatten
- 3 msk olivolja
- 2 tsk salt
- 2 msk flytande honung
- 3 dl fullkornsmjöl av dinkel
- 1 l siktat dinkelmjöl
- 175 g fetaost
Ugn: 250º
Gör så här
1
Smula ner jästen i en bunke. Mixa örterna med 2 dl av vattnet. Värm resterande 3 dl vatten till 37º. Rör ut jästen i det ljumma vattnet.
2
Tillsätt örtvattnet, olja, salt, honung och mjöl och arbeta kraftigt ihop till en deg. Tillsätt smulad ost och låt jäsa under bakduk i ca 45 minuter.
3
Ta upp och arbeta degen på mjölat bord. Dela degen i två delar och kavla ut varje del till en platta som är ca 20×30 centimeter. Skär i 3 centimeter breda remsor. Vrid varje remsa några varv.
4
Lägg örtpinnarna på plåtar med bakplåtspapper. Sätt på ugnen och låt örtpinnarna jäsa under bakduk medan ugnen blir varm, ca 20 minuter. Grädda i mitt i ugnen i ca 10 minuter. Låt svalna på galler utan duk.