Nutellasnurror

Läsarrecept av Jenny Liljedahl.

Du behöver

  • 120 g smör
  • 5 dl mjölk
  • 50 g jäst
  • 1 dl strösocker
  • 2 tsk stött kardemumma
  • 1.5 tsk salt
  • 1 st ägg
  • 1 tsk bakpulver
  • 12.5 dl vetemjöl

Fyllning:

200 g mandelmassa
50 g smör
400 g nutella hasselnötskräm med kakao
1 krm salt
1.5 msk mjölk

Pensling:

ägg
pärlsocker

Ugn: 230°

Gör så här

1
Smält smöret i en kastrull. Tillsätt mjölk och värm till 37°. Smula ner jästen i en bunke och lös den i lite av degspadet. Tillsätt resten av degspadet, socker, kardemumma, salt, ägg, bakpulver och nästan allt mjöl. Arbeta degen smidig tills den släpper bunkens kant. Strö på ett lager mjöl och låt jäsa övertäckt i 30–40 minuter.

2
Fyllning: Riv mandelmassan grovt och rör den smidig med rumsvarmt smör. Tillsätt hasselnötskräm och salt och rör till en smet. Om fyllningen känns för fast, tillsätt lite mjölk. Låt fyllningen stå i rumstemperatur.

3
Ta upp degen på mjölat bakbord och dela den i två bitar. Kavla ut varje bit till en avlång platta. Bred hälften av fyllningen på halva degplattan längs långsidan. Vik över den ofyllda degsidan. Skär degplatten i 2 cm breda remsor. Skär ett långt snitt i remsorna så det ser ut som byxor. Tvinna längderna runt varandra och snurra ihop till en knut.

4
Lägg knutarna på plåt en med bakplåtspapper och låt jäsa övertäckta i 30 minuter. Pensla med uppvispat ägg och strö på pärlsocker. Grädda i 7–8 minuter. Låt svalna på galler.

Scroll to Top