Nötkolabitar

Du behöver 5 dl vetemjöl 1 tsk bakpulver 1 dl strösocker 150 g smör 1 st ägg Fyllning 3 dl strösocker 0.5 dl sirap 1...

Du behöver

  • 5 dl vetemjöl
  • 1 tsk bakpulver
  • 1 dl strösocker
  • 150 g smör
  • 1 st ägg

Fyllning

3 dl strösocker
0.5 dl sirap
1 st apelsin rivet skal av
150 g smör
0.5 dl vispgrädde
2 msk vetemjöl
300 g blandade nötter t ex valnötter, mandel, hasselnötter

Ugn: 200°

Gör så här

1
Hacka ihop mjöl, bakpulver, socker och smör, gärna i matberedaren. Tillsätt ägget och arbeta snabbt ihop till en deg.

2
Lägg degen i en plastpåse och låt den vila i kylen cirka 1 timme.

3
Tryck ut degen på bakplåtspapper i en långpanna, cirka 30×40 cm. Låt degen gå upp cirka 1 centimeter på kanten. Nagga bottnen med en gaffel.

4
Förgrädda bottnen i mitten av ugnen cirka 10 min.

5
Grovhacka nötterna.

6
Blanda socker, sirap, apelsinskal, smör, vispgrädde och mjöl i en kastrull. Låt allt smälta till en smet på svag värme utan att det börjar koka. Vänd ner nötterna.

7
Bred ut smeten över bottnen. Grädda i mitten av ugnen cirka 15 min. Låt kakan svalna. Skär den i rutor med vas kniv.

Scroll to Top