Du behöver
- 5 st ägg
- 2 dl crème fraîche
- 2 msk sirap mörk
- 4 msk rapsolja
- 1 tsk salt
- 1 tsk bakpulver
- 1 tsk bikarbonat
- 100 g linfrö helt eller krossat
- 100 g solroskärnor
- 50 g pumpakärnor
- 50 g sesamfrö
- 150 g mandelmjöl
- 1/2–2 dl nötter hela och mandel
Ugn: 180°
1 bröd
Gör så här
1
Rör ihop ägg, crème fraiche, sirap, olja, salt, bakpulver och bikarbonat. Tillsätt linfrö, solroskärnor, pumpakärnor, sesamfrö, mandelmjöl, nötter och mandel och blanda om.
2
Täck bunken med plastfolie och låt degen vila 1 1/2–2 timmar i rumstemperatur.
3
Häll smeten i en bakplåtspappersklädd, avlång brödform som rymmer 2 l.
4
Grädda i nedre delen av ugnen, ca 1 timme. Känn med en provsticka att brödet är genomgräddat. Vicka upp brödet, ta bort pappret och låt brödet kallna under formen.