Du behöver
- 200 g hasselnötter
- 200 g smör
- 200 g mörk choklad
- 6 st ägg delade i gulor och vitor
- 2.5 dl strösocker
Chokladtopping:
1.5 dl vispgrädde
75 g smör
1 dl farinsocker
100 g mörk choklad
Garnera med:
vispgrädde
physalis
Ugn: 200°, 175°
Gör så här
1
Bred ut nötterna på en plåt och rosta dem i ugnen, ca 10 minuter. Passa så att de inte bränns. Mal nötterna på mandelkvarn eller i matberedare.
2
Lägg smör och chokladen i bitar i en kastrull och smält på medelvärme under omrörning. Blanda i de malda nötterna. Låt svalna.
3
Vispa äggulor och socker till en ljus kräm. Blanda med chokladkrämen. Vispa äggvitorna till hårt skum. Vänd ner hälften av äggvitorna i chokladsmeten och blanda om väl. Vänd försiktigt ner resten av äggvitorna.
4
Häll smeten i en smord form, 23 cm i diameter. Grädda i 45 minuter. Låt kakan kallna.
5
Chokladtopping: Koka upp grädde, smör och farinsocker och låt det koka ett par minuter. Ta kastrullen från värmen och rör i chokladen i bitar. Låt svalna. Bred krämen över kakan och garnera med vispad grädde och physalis.