Nöt- och chokladkaka med chokladtopping

Du behöver 200 g hasselnötter 200 g smör 200 g mörk choklad 6 st ägg delade i gulor och vitor 2.5 dl strösocker Chokladtopping: 1.5...

Du behöver

  • 200 g hasselnötter
  • 200 g smör
  • 200 g mörk choklad
  • 6 st ägg delade i gulor och vitor
  • 2.5 dl strösocker

Chokladtopping:

1.5 dl vispgrädde
75 g smör
1 dl farinsocker
100 g mörk choklad

Garnera med:

vispgrädde
physalis

Ugn: 200°, 175°

Gör så här

1
Bred ut nötterna på en plåt och rosta dem i ugnen, ca 10 minuter. Passa så att de inte bränns. Mal nötterna på mandelkvarn eller i matberedare.

2
Lägg smör och chokladen i bitar i en kastrull och smält på medelvärme under omrörning. Blanda i de malda nötterna. Låt svalna.

3
Vispa äggulor och socker till en ljus kräm. Blanda med chokladkrämen. Vispa äggvitorna till hårt skum. Vänd ner hälften av äggvitorna i chokladsmeten och blanda om väl. Vänd försiktigt ner resten av äggvitorna.

4
Häll smeten i en smord form, 23 cm i diameter. Grädda i 45 minuter. Låt kakan kallna.

5
Chokladtopping: Koka upp grädde, smör och farinsocker och låt det koka ett par minuter. Ta kastrullen från värmen och rör i chokladen i bitar. Låt svalna. Bred krämen över kakan och garnera med vispad grädde och physalis.

Scroll to Top