Nässelsoppa

Nu är det äntligen dags för vårens stora soppfavorit ? nässelsoppa! I år med en touch av ramslök. Mums!

Du behöver

  • 1 st schalottenlök
  • 2 msk smör
  • 1 l vatten
  • 0.5 dl grönsaksfond eller kycklingfond
  • 2 st potatis
  • nässlor 2 l färska nässlor blir ca 150 g förvällda nässlor
  • 10 g ramslök eller 1
  • salt och peppar
  • färsk timjan

Pocherade ägg:

1 l vatten
2 tsk salt
1 tsk ättiksprit
4 st ägg

Servera med:

bröd

Gör så här

1
Skala och finhacka löken och fräs den glansig och mjuk i en gryta med smör. Tillsätt vatten och fond. Skala och riv potatisen fint och rör ner i soppan och låt sjuda, ca 10 minuter. Rör om då och då.

2
Hacka de förvällda nässlorna och ramslök och tillsätt till soppan. Alternativ gräslök och vitlök. Koka upp soppan och smaka av med salt, peppar och timjan.

3
Pocherade ägg: Koka upp vatten, salt och ättiksprit i en gryta. Sänk värmen och låt vattnet sjuda. Sätt fart på vattnet med en slev, så att det virvlar runt i grytan.

4
Knäck ett ägg i en kopp och låt det glida ner “i ögat” av vattenvirveln och låt sjuda i 3 minuter. Ta upp med hålslev och lägg ägget på en vattensköljd tallrik som ligger på en kastrull med sjudande vatten. Putsa kanterna på ägget. Gör likadant med resterande ägg. Servera med bröd.

Scroll to Top