Nässelkokott med löjrom

En fransk favorit som här blir väldigt nordisk med nässlor, löjrom och gräslök. Servera kokotterna nygräddade som förrätt.

Du behöver

  • smör till formarna
  • 1 l nässelblad
  • 2 st knipplök
  • smör
  • flingsalt nymald vitpeppar
  • 4 st ägg
  • 1 dl crème fraîche
  • 50 g löjrom
  • hackad gräslök

Ugn: 200°

Gör så här

1
Smörj fyra ugnsfasta portionsformar med smör. Skölj nässlorna och låt dem rinna av. Strimla löken. Fräs nässlor och lök i en stekpanna med smör tills löken är mjuk och nässlorna sjunkit ihop. Salta och peppra, och fördela i formarna.

2
Slå försiktigt ett ägg i varje form, äggulan ska vara hel. Rör crème fraichen mjuk och skeda försiktigt över ca 1 1/2 msk över varje ägg.

3
Ställ formarna i en liten långpanna som är till hälften fylld med hett vatten. Grädda kokotterna, ca 10 minuter. Kokotterna är färdiga när gulan är lös men äggvitan har stelnat. Lyft försiktigt upp kokotterna.

4
Toppa kokotterna med en klick löjrom, dra några varv med pepparkvarnen och strö på hackad gräslök. Servera kokotterna genast, väntar man för länge hinner äggen stelna.

Scroll to Top