Du behöver
- 50 g jäst
- 50 g margarin
- 5 dl mjölk
- 0.5 dl brödsirap
- 1.5 tsk salt
- 2 tsk anis och fänkål
- 0.5 dl fibrex
- lantbrödsmjöl ca 12-13 dl, 4 sädeslag
Ugn: 200°
Det här behövs till 2 bröd:
Gör så här
1
Smula ner jästen i en degskål. Smält matfettet och tillsätt mjölken. Låt det bli fingervarmt. Häll spadet över jästen och rör om så att den löser sig.
2
Tillsätt sirap, salt, kryddor och Fibrex. Rör om.
3
Tillsätt det mesta av mjölet och arbeta degen kraftigt tills den är blank och smidig. Låt jäsa under duk ca 30 minuter.
4
Stjälp upp degen på mjölat bakbord och knåda den smidig på nytt. Dela degen i 2 lika stora bitar. Baka ut till två släta limpor. Lägg dem på bakpappersklädd plåt och låt jäsa under duk ca 30 minuter. Grädda bröden i nedre delen av ugnen ca 40-50 minuter. Låt bröden kallna på galler under bakduk. Går att frysa.