Morotslimpa med solrosfrön

En saftig, god och lättbakad limpa. Solrosfrön och morötter ger inte bara god smak utan också nyttiga fibrer.

Du behöver

  • 25 g jäst
  • 5 dl Ljummet vatten
  • 0.5 dl solrosfrön
  • 0.5 msk kummin
  • 0.5 msk salt
  • 1 msk sirap
  • 1 msk olivolja
  • 2 st morötter stora
  • 5 dl rågsikt
  • vetemjöl ca 8 dl

Garnering:

vatten
solrosfrön

Ugn: 200°

Det här behövs för 2 limpor:

Gör så här

1
Lös upp jästen i fingervarmt vatten, cirka 37°.

2
Skala och riv morötterna fint. Tillsätt solrosfrön, kryddor, salt, sirap, olja och de rivna morötterna.

3
Arbeta in rågsikten och det mesta av vetemjölet. Arbeta degen blank och smidig och låt den jäsa i bunken i cirka 40 minuter.

4
Ta upp degen på mjölat bakbord och knåda den väl. Dela den i 2 delar och forma runda limpor. Lägg dem i korgar eller på plåt att jäsa i cirka 30 minuter. Om du har jäst degen i korgar, stjälp sedan upp dem på en plåt. Pensla bröden med vatten och strö över solrosfrön. Grädda i nedre delen av ugnen i cirka 40 minuter. Låt bröden kallna på galler under bakduk.

Scroll to Top