Morotskaka med saffran

Du behöver 3 st ägg 4 dl rörsocker 5 dl morot grovriven 1.5 dl solrosolja 1 st apelsin rivet skal 3.5 dl vetemjöl 1 tsk...

Du behöver

  • 3 st ägg
  • 4 dl rörsocker
  • 5 dl morot grovriven
  • 1.5 dl solrosolja
  • 1 st apelsin rivet skal
  • 3.5 dl vetemjöl
  • 1 tsk salt
  • 1 tsk bikarbonat
  • 0.5 tsk bakpulver
  • 1 g saffran 2 kuvert
  • 100 g mörk choklad
  • 1.5 dl hasselnötter
  • 2 dl torkade tranbär

Apelsinglasyr:

100 g philadelphiaost färskost
50 g smör
1.5 dl florsocker
1 tsk vaniljsocker
0.5 st apelsin rivet skal
25 g mandelspån

Garnera med:

apelsinklyfta

Ugn: 175°

8-10 bitar

Gör så här

1
Vispa ägg och socker pösigt. Rör ner morot, olja och apelsinskal. Blanda mjöl, salt, bikarbonat, bakpulver och saffran och vispa ner i smeten.

2
Grovhacka chokladen och nötterna och vänd ner choklad, nötter och tranbär i smeten.

3
Häll smeten i en smord och bröad form med löstagbar kant, 24 cm i diameter. Grädda i nedre delen av ugnen ca 75 min. Känn med en provsticka att den är färdiggräddad.

4
Apelsinglasyr: Blanda färskost, rumsvarmt smör, siktat florsocker, vaniljsocker och apelsinskal i en skål och bred över kakan. Rosta mandelspånen i en torr stekpanna och strö på kakan och garnera med apelsinklyftor.

Scroll to Top