Morotsbröd

Du behöver 3 dl krossat råg 2 dl solrosfrön 6 dl vatten 100 g morötter rivna 25 g jäst 1.5 tsk salt 3.33 dl grahamsmjöl...

Du behöver

  • 3 dl krossat råg
  • 2 dl solrosfrön
  • 6 dl vatten
  • 100 g morötter rivna
  • 25 g jäst
  • 1.5 tsk salt
  • 3.33 dl grahamsmjöl
  • 6.5 dl vetemjöl

Ugn: 200°

1 bröd

Gör så här

1
Koka rågkross och solrosfrö med vattnet i 2–3 minuter under omrörning. Låt svalna till rumstemperatur.

2
Smula jästen i en skål och tillsätt gröten och morötterna. Blanda i salt, grahamsmjöl och vetemjöl. Arbeta degen i maskin i 5–10 minuter, den ska vara fuktig. Låt degen jäsa övertäckt i 3 timmar.

3
Häll ut degen på en plåt täckt med bakplåtspapper till ett avlångt bröd. Det blir ett platt och rustikt bröd. Låt brödet jäsa i 30 minuter.

4
Skär några snitt i brödet med vass kniv. Grädda i 45 minuter.

Scroll to Top