Du behöver
- 3 dl krossat råg
- 2 dl solrosfrön
- 6 dl vatten
- 100 g morötter rivna
- 25 g jäst
- 1.5 tsk salt
- 3.33 dl grahamsmjöl
- 6.5 dl vetemjöl
Ugn: 200°
1 bröd
Gör så här
1
Koka rågkross och solrosfrö med vattnet i 2–3 minuter under omrörning. Låt svalna till rumstemperatur.
2
Smula jästen i en skål och tillsätt gröten och morötterna. Blanda i salt, grahamsmjöl och vetemjöl. Arbeta degen i maskin i 5–10 minuter, den ska vara fuktig. Låt degen jäsa övertäckt i 3 timmar.
3
Häll ut degen på en plåt täckt med bakplåtspapper till ett avlångt bröd. Det blir ett platt och rustikt bröd. Låt brödet jäsa i 30 minuter.
4
Skär några snitt i brödet med vass kniv. Grädda i 45 minuter.