Morotsbröd i korg

Rårivna morötter i degen ger både ett saftigt bröd och vacker färg.

Du behöver

  • 50 g jäst
  • 50 g smör
  • 5 dl vatten
  • 2 tsk salt
  • 3 dl morötter finrivna
  • 1 msk fänkålsfrön stötta
  • 1 msk anis
  • 2 dl solroskärnor
  • 1 dl linfrö
  • 3 dl fint rågmjöl
  • 7 dl vetemjöl

Till gräddning:

äppelringar torkade
solroskärnor

Ugn: 200°

2 bröd

Gör så här

1
Smula jästen i en bunke. Smält smöret. Tillsätt vattnet och värm till fingervärme, 37 grader. Rör ut jästen i degvätskan. Tillsätt salt, morötter, kryddor, solroskärnor, linfrö och rågmjöl. Arbeta in vetemjöl till en smidig deg.

2
Låt jäsa under duk i cirka 40 minuter. Strö rikligt med mjöl i korgarna. Lägg i äppelringar och solroskärnor.

3
Ta upp och arbeta degen på mjölat bord. Dela degen i 2 delar, forma till bröd och lägg dem i korgarna. Degen ska fylla korgen ungefär till hälften. Låt jäsa i 30–40 minuter under duk.

4
Vänd försiktigt upp de jästa bröden på plåtar med bakplåtspapper.

5
Grädda mitt i ugnen i cirka 30 minuter. Bröden ska låta ihåliga på undersidan när man knackar på dem. Låt kallna på galler under duk.

Scroll to Top