Du behöver
- 50 g jäst
- 50 g smör
- 5 dl vatten
- 2 tsk salt
- 3 dl morötter finrivna
- 1 msk fänkålsfrön stötta
- 1 msk anis
- 2 dl solroskärnor
- 1 dl linfrö
- 3 dl fint rågmjöl
- 7 dl vetemjöl
Till gräddning:
äppelringar torkade
solroskärnor
Ugn: 200°
2 bröd
Gör så här
1
Smula jästen i en bunke. Smält smöret. Tillsätt vattnet och värm till fingervärme, 37 grader. Rör ut jästen i degvätskan. Tillsätt salt, morötter, kryddor, solroskärnor, linfrö och rågmjöl. Arbeta in vetemjöl till en smidig deg.
2
Låt jäsa under duk i cirka 40 minuter. Strö rikligt med mjöl i korgarna. Lägg i äppelringar och solroskärnor.
3
Ta upp och arbeta degen på mjölat bord. Dela degen i 2 delar, forma till bröd och lägg dem i korgarna. Degen ska fylla korgen ungefär till hälften. Låt jäsa i 30–40 minuter under duk.
4
Vänd försiktigt upp de jästa bröden på plåtar med bakplåtspapper.
5
Grädda mitt i ugnen i cirka 30 minuter. Bröden ska låta ihåliga på undersidan när man knackar på dem. Låt kallna på galler under duk.