Morots- och prästostbakad oxfilé

I det här receptet går oxfilén bra att förbereda under dagen och sedan gratinera vid servering. Tänk på att skära köttet i lika stora skivor för att temperaturen ska bli densamma i alla bitar.

Du behöver

  • oxfilé putsad, mittbit
  • smör
  • flingsalt nymald peppar
  • 1.5 dl prästost grovriven lagrad
  • 0.5 dl crème fraîche
  • 1 dl morot grovriven
  • 2 msk timjanblad repade

Servera med:

rönnbärssky se recept
rotfrukt se recept

Ugn: 225°

Gör så här

1
Skär köttet i 4 lika tjocka skivor. Bryn köttet hastigt på båda sidor i en stekpanna med smör. Salta och peppra. Lägg köttet på en plåt med bak-papper och låt kallna.

2
Rör ihop ost, crème fraiche, morot och timjan. Hit går bra att förbereda. Förvara röran i kylen

3
Vid servering: Klicka röran på köttet och stick in en termometer köttet. Tillaga köttet mitt i ugnen tills innertemperaturen är 57º för rosa kött.


Kommentar:
Rönnbärssky
4 portioner: Hacka 1 schalottenlök. Koka ihop lök, 2 dl rödvin, 1/2 dl vatten och 2 msk kalvfond under lock, 8–10 minuter.
Vispa ner 2 msk rönnbärsgelé och 1/2 msk majsstärkelse (Maizena) utrörd i lite vatten. Koka sakta, 2 minuter. Hit går det bra att förbereda.
Vid servering: Värm såsen och vispa ner 50 g smör i klickar. Nu ska såsen inte koka mer.

Scroll to Top