Mörkt hasselnötsbröd

Det här stora och saftiga julbrödet med nötter, russin och frön är verkligen enkelt att baka. Bara att röra ihop, fylla en form och låta ugnen göra resten. Jag använder gärna mörk malt av korn i brödbaket eftersom det ger en mustig och lite bitter smak. Jag köper malten i hälsokostbutiken, men det går också…

Du behöver

  • 1 l filmjölk
  • 1.5 tsk bikarbonat
  • 2 dl malt av korn eller mörk sirap
  • 1 tsk salt
  • 7 dl vetemjöl
  • 3 dl grahamsmjöl
  • 2 dl grovt rågmjöl
  • 2 dl solrosfrön
  • 1 dl linfrö krossat
  • 1 dl russin
  • 1.5 dl hasselnötter hela

Ugn: 200°/175º

1 bröd

Gör så här

1
Rör ihop filmjölk, bikarbonat, malt och salt i en bunke. Blanda i vetemjöl, grahamsmjöl, rågmjöl, solrosfrö, linfrö, russin och nötter och arbeta ihop till en ganska kladdig deg.

2
Häll degen i en smord avlång form som rymmer ca 2 1/2 liter. Grädda på 200º i nedre delen av ugnen, ca 60 minuter.

3
Sänk ugnsvärmen till 175º och grädda i ytterligare 30 minuter. Om brödet verkar bli för mörkt, täck med aluminiumfolie. Känn med en provsticka att brödet är genomgräddat och torrt.

4
Låt brödet vila i formen ungefär 4 timmar innan det vickas upp. Linda in brödet i en handduk och låt vila på galler.

Scroll to Top