Minisemlor

Känns en vanlig semla alldeles för stor? Nu har vi gjort minisemlor ? försvinnande goda små munsbitar. Här är det viktigt att alla degbitarna är lika stora, så det är bara att plocka fram hushållsvågen för att kontrollväga degbitarna.

Du behöver

  • 25 g jäst
  • 2.5 dl mjölk
  • 0.75 dl strösocker
  • 1 tsk kardemumma malen
  • 1 krm salt
  • 6.5 dl vetemjöl
  • 75 g smör

Pensling:

ägg

Servera med:

mandelfyllning
grädde
florsocker

Ugn: 225°

Gör så här

1
Smula ner jästen i en skål. Värm mjölken till 37°, och häll över jästen. Rör tills jästen lösts upp.

2
Tillsätt socker, kardemumma, salt, det mesta av mjölet och rumsvarmt smör i klickar och arbeta degen väl tills den släpper skålens kant. Låt degen jäsa övertäckt i 40 minuter.

3
Ta upp degen på mjölat bakbord och väg den. Dela i tre lika stora bitar. Kontrollväg bitarna. Rulla ut varje bit till en längd. Dela först längden på mitten och dela sedan varje bit i 10 bitar. Kontrollväg någon bit och se att de är lika stora.

4
Rulla små bullar av degbitarna och lägg på plåtar med bakplåtspapper. Låt jäsa övertäckta i 40 minuter.

5
Pensla bullarna med uppvispat ägg och grädda mitt i ugnen i ca 7 minuter. Låt kallna.

6
Skär av ett lock och gröp ur lite av inkråmet. Blanda det med lite mjölk och mandelfyllning. Lägg en klick fyllning i varje bulle och spritsa på grädde. Lägg på locket och sikta över florsocker.

Scroll to Top