Du behöver
- 25 g jäst
- 2.5 dl mjölk
- 0.75 dl strösocker
- 1 tsk kardemumma malen
- 1 krm salt
- 6.5 dl vetemjöl
- 75 g smör
Pensling:
ägg
Servera med:
mandelfyllning
grädde
florsocker
Ugn: 225°
Gör så här
1
Smula ner jästen i en skål. Värm mjölken till 37°, och häll över jästen. Rör tills jästen lösts upp.
2
Tillsätt socker, kardemumma, salt, det mesta av mjölet och rumsvarmt smör i klickar och arbeta degen väl tills den släpper skålens kant. Låt degen jäsa övertäckt i 40 minuter.
3
Ta upp degen på mjölat bakbord och väg den. Dela i tre lika stora bitar. Kontrollväg bitarna. Rulla ut varje bit till en längd. Dela först längden på mitten och dela sedan varje bit i 10 bitar. Kontrollväg någon bit och se att de är lika stora.
4
Rulla små bullar av degbitarna och lägg på plåtar med bakplåtspapper. Låt jäsa övertäckta i 40 minuter.
5
Pensla bullarna med uppvispat ägg och grädda mitt i ugnen i ca 7 minuter. Låt kallna.
6
Skär av ett lock och gröp ur lite av inkråmet. Blanda det med lite mjölk och mandelfyllning. Lägg en klick fyllning i varje bulle och spritsa på grädde. Lägg på locket och sikta över florsocker.