Mascarponetårta med jordgubbar

Du behöver Sylt: 125 g jordgubbar 0.5 dl syltsocker 1 msk crèma di balsamico hallon Marängbotten: 100 g valnötskärnor 2 dl strösocker 4 st äggvitor...

Du behöver

Sylt:

125 g jordgubbar
0.5 dl syltsocker
1 msk crèma di balsamico hallon

Marängbotten:

100 g valnötskärnor
2 dl strösocker
4 st äggvitor stora
1 krm pressad citronsaft

Fyllning:

2 dl vispgrädde
250 g mascarpone italiensk färskost
2 tsk vaniljsocker
0.5 dl pistaschmandel hackad

Garnera med:

50 g mörk choklad smält
0.5 dl pistaschmandel hackad
125 g jordgubbar

Ugn: 125º

Gör så här

1
Sylt: Skölj och ta bort blomfästet på jordgubbarna. Mixa dem. Koka jordgubbarna med syltsocker under omrörning, ca 2 minuter. Tillsätt Crema di balsamico och smaka av. Låt svalna.

2
Marängbotten: Mal valnötterna på mandelkvarn och blanda med sockret i en skål. Vispa äggvitorna, med elvisp, till hårt skum i en ren bunke och med rena vispar. Vänd ner nöt- och sockerblandningen i äggvitorna med stora tag med en slickepott.

3
Rita 2 cirklar, ca 20 cm i diameter, på ett bakplåtspapper och fördela marängsmeten i cirklarna. Grädda, ca 1 timme. Låt kallna på galler.

4
Fyllning: Vispa grädden och blanda med mascarponeost och vaniljsocker. Bred gräddblandningen varvat med sylt och hackad pistaschmandel i två omgångar mellan marängbottnarna. Garnera den övre botten med spritsad smält mörk choklad, hackad pistaschmandel och skivade jordgubbar. Ansa inte jordgubbarna och skär inte hela vägen ner, utan jordgubbarna ska hålla ihop.


Kommentar:
Mascarpone är en krämig italiensk färskost. Hittar du inte den i din butik kan du ersätta den med kesella blandad med vispad grädde eller Philadelphiaost blandad med vispad grädde.

Scroll to Top