Lyxig laxtimbal med dill- och löjromssås

Ljuvligt god laxtimbal med tre sorters lax ? färsk, kallrökt och varmrökt. Timbalen läggs upp på en bädd av rucolasallad och sockerärter och serveras med en dill- och löjromssås som inte går av för hackor!

Du behöver

Laxsmet:

300 g laxfilé färsk
75 g fiskfilé kolja- eller tosk
0.5 tsk salt
1 krm vitpeppar mald
0.25 krm cayennepeppar
2 st ägg medelstora
2 dl crème fraîche

Fyllning:

75 g lax varmrökt
50 g kallrökt lax
2 msk hackad dill

Servera med:

50 g rucolasallad
50 g sockerärter
dill- och löjromssås se recept

Garnera med:

4 st citronskivor
dill

Ugn: 175°

Gör så här

1
Laxsmet: Smörj 4 ugnsfasta formar à 2 dl med rikligt med smör. Skär lax- och koljafilén i bitar och lägg i skålen till matberedaren med kniven monterad. Tillsätt salt, peppar och cayennepeppar, och kör tills det är finfördelat, ca 10 sekunder. Tillsätt ägg och crème fraiche, och kör till en jämn smet, ca 20 sekunder. Fördela hälften av laxsmeten i formarna.

2
Fyllning: Hacka samman varmrökt- och kallrökt lax och forma till små puckar. Vänd puckarna i dillen och tryck ner dem i laxsmeten. Fyll på med resten av laxsmeten och släta till ytan.

3
Ställ formarna i en ugnsfast form med varmt vatten. Grädda i nedre delen av ugnen, ca 20 minuter. Låt formarna stå 5 minuter innan de stjälps upp.

4
Servera timbalerna på en bädd av rucolasallad och strimlade sockerärter. Garnera med citronskiva och dill.


Kommentar:
Dill- och löjromssås: Blanda 1 1/2 dl gräddfil, 1/2 dl majonnäs, 1 msk hackad dill och 3 msk löjrom i en skål. Smaka av med salt och peppar.

Scroll to Top