Du behöver
- vetemjöl 2 liter
- 1 g saffran 2 kuvert
- 0.5 tsk salt
- 2 dl sirap vit
- 1 st ägg
- 200 g smör mjukt
- 50 g jäst för söta degar
- 250 g kesella 1%
- 5 dl mjölk 37
Garnering:
1 st ägg
russin
Ugn: 225º
Det här behövs till ca 64 bullar:
Gör så här
1
Häll det mesta av mjölet, saffran, salt, sirap och ägg i köksmaskinens skål. Klicka ner rumsvarmt smör. Smula ner jästen och tillsätt kesella och mjölk.
2
Låt degkrokarna arbeta i 10 minuter på lågt varvtal. Tillsätt eventuellt mer mjöl. Det ska bli en smidig deg, lika mjuk som öronsnibbar. Låt degen jäsa i bunken ca 30 minuter till dubbel storlek.
3
Knåda samman degen med degkrokarna och ta upp degen på mjölat bakbord. Dela degen i fyra bitar och varje del i 16 bitar, som rullas ut till längder och sedan snurras ihop till traditionella lussebullar (enkla kusar). Lägg dem på plåtar med bakplåtspapper. Låt jäsa under bakduk 20-30 minuter.
4
Garnera bullarna med russin. Pensla bullarna med uppvispat ägg, gärna två gånger så att bullarna blir blanka. Grädda bullarna mitt i ugnen 8-10 minuter. Låt dem svalna på galler under bakduk.