Löktarte

En paj som serveras i små snibbar.

Du behöver

  • 75 g smör eller margarin
  • 2 dl vetemjöl
  • 1 dl grahamsmjöl
  • 70 g kesella lätt 1 %
  • 1 msk kallt vatten

Fyllning:

4 st gula lökar
25 g smör eller margarin
2 msk strösocker
0.5 dl balsamvinäger
2 msk timjan färsk
salt och peppar
2 st ägg
1 dl mjölk
0.5 dl vispgrädde
0.5 dl parmesanost riven

Ugn: 200°

10 bitar

Gör så här

1
Arbeta ihop smör, mjöl och kesella till en smulig deg. Tillsätt vatten och arbeta snabbt ihop till en deg.

2
Kavla ut och lägg i en form med löstagbar botten, 24 cm i diameter. Nagga och ställ kallt i 30 minuter.

3
Täck kanterna med aluminiumfolie och förgrädda i 10 minuter. Ta bort folien.

4
Fyllning: Skala, dela och skiva löken tunt. Stek den mjuk i smör i en stekpanna utan att den får färg. Tillsätt socker och vinäger och låt koka in.

5
Smaksätt med timjan, salt och peppar. Lägg i pajskalet. Vispa ihop ägg, mjölk och grädde och häll över löken.

6
Strö över osten och grädda mitt i ugnen i 20 minuter.

Scroll to Top