Du behöver
- 50 g jäst
- 125 g smör
- 5 dl mjölk
- 0.5 tsk salt
- 1 dl strösocker
- 2 tsk kardemumma nystött
- 14.5 dl vetemjöl
Fyllning:
275 g lingon tinade
100 g smör
1 msk kanel
2 dl strösocker
Garnera med:
1 st ägg
mandelspån
pärlsocker
Ugn: 225°
Gör så här
1
Smula jästen i en bunke. Smält smöret, tillsätt mjölken och värm till fingervärme, 37º. Rör ut jästen i degspadet. Tillsätt salt, socker, kardemumma och nästan allt mjöl, spara lite till utbakningen. Arbeta ihop till en smidig deg. Låt jäsa övertäckt, ca 30 minuter.
2
Fyllning: Låt de tinade bären rinna av om de är blöta. Blanda ihop rumsvarmt smör, kanel och socker till fyllningen.
3
Ta upp degen på mjölat bord, knåda den lätt och dela i två delar. Kavla ut varje del till en avlång kaka, ca 25×50 centimeter.
4
Fyllning: Bred smöret över halva degen, strö över bären.
5
Vik över den ofyllda sidan. Skär degen tvärsöver i ca 2 centimeter breda remsor. Dela remsorna på längden, men låt dem hänga ihop högst upp, som ett par byxor. Vrid dem och gör en lös knut.
6
Lägg bullarna på plåtar med bakplåtspapper. Låt jäsa övertäckta, ca 30 minuter. Pensla bullarna med uppvispat ägg. Strö över mandelspån och pärlsocker.
7
Grädda mitt i ugnen, ca 8 minuter. Låt bullarna kallna på galler under duk.