Lingonbullar

Lingon och kanel är helt rätt att smaksätta höstens vetebullar med.

Du behöver

  • 50 g jäst
  • 125 g smör
  • 5 dl mjölk
  • 0.5 tsk salt
  • 1 dl strösocker
  • 2 tsk kardemumma nystött
  • 14.5 dl vetemjöl

Fyllning:

275 g lingon tinade
100 g smör
1 msk kanel
2 dl strösocker

Garnera med:

1 st ägg
mandelspån
pärlsocker

Ugn: 225°

Gör så här

1
Smula jästen i en bunke. Smält smöret, tillsätt mjölken och värm till fingervärme, 37º. Rör ut jästen i degspadet. Tillsätt salt, socker, kardemumma och nästan allt mjöl, spara lite till utbakningen. Arbeta ihop till en smidig deg. Låt jäsa övertäckt, ca 30 minuter.

2
Fyllning: Låt de ­tinade bären rinna av om de är blöta. Blanda ihop rumsvarmt smör, kanel och socker till fyllningen.

3
Ta upp degen på ­mjölat bord, knåda den lätt och dela i två delar. Kavla ut varje del till en avlång kaka, ca 25×50 centimeter.

4
Fyllning: Bred smöret över halva degen, strö över bären.

5
Vik över den ofyllda sidan. Skär degen ­tvärsöver i ca 2 centimeter breda remsor. Dela remsorna på längden, men låt dem hänga ihop högst upp, som ett par byxor. Vrid dem och gör en lös knut.

6
Lägg bullarna på ­plåtar med bakplåtspapper. Låt jäsa övertäckta, ca 30 minuter. Pensla bullarna med uppvispat ägg. Strö över mandelspån och pärlsocker.

7
Grädda mitt i ugnen, ca 8 minuter. Låt bullarna kallna på galler under duk.

Scroll to Top